Dirigent

Johannes Weening 2016- heden

Oud dirigenten

Pieter de Jong 2014-2016

Met ingang van september 2014 is Pieter de Jong aangesteld als dirigent van De Bazuin Groningen. Hij volgt de in juli vertrokken Sander Snip op.

Hij begon zijn muzikale loopbaan op 10 jarige leeftijd bij ‘Bicycleband Crescendo’ te Opende. De muzieklessen volgde hij bij de Stichting Muziekonderwijs Grootegast bij Jappie Kuipers. In 2008 begon Pieter zijn muzikale studie als onderwijsassistent-muziek en behaalde in 2011 zijn diploma. Tot heden studeert hij Docent-Muziek aan het Prins Claus conservatorium. Zijn eerste directie les kreeg hij van Klaas van der Woude in 2009. Komend jaar hoopt hij de opleiding Docent-Muziek af te ronden en te beginnen aan Hafabra-directie.

Momenteel is Pieter, naast De Bazuin Groningen, als dirigent verbonden aan ‘Zo niet, dan Toch’ -Den Helder. Verder verzorgt hij de jeugdopleiding bij: De Bazuin -Groniningen, Togido -Eext, Ureterpe -Rolde en is hij verbonden als Docent aan ICO Assen.

Sander Snip 2002-2014

Sander Snip, geboren op 15 november 1969 te Marum, is getrouwd met Kinereth Nieuwenweg en de trotse vader van drie kinderen.

Zijn muzikale carrière begon op negenjarige leeftijd bij de muziekvereniging Woldhoorn in Tolbert op drums en cornet.

Sander heeft in zijn militaire dienst bij de JWF in Assen gespeeld, zowel op trompet als op drums.

Daarvoor en tijdens zijn diensttijd heeft hij de 3 jarige opleiding gevolgd aan de muziekpedagogische academie, tegenwoordig het conservatorium, in Leeuwarden.

De volgende muziekverenigingen hebben onder zijn leiding gestaan:

De Bazuin, Een;
De vooruitgang, Norg;
De Volharding, de Wilp;
Excelsior, Peize;
Dos, Ulrum;
Tegenwoordig staat hij sinds januari 2003 voor de Chr. Muziekgezelschap De Bazuin uit Groningen en sinds 1 februari 2007 ook voor de Chr. Muziekvereniging (afdeling fanfare) S.D.G. te Uithuizermeeden

Klaas Til 1980 – 2002

Klaas Til heeft in de moeilijkste jaren de zorg voor het dirigentschap van De Bazuin op zich genomen. Klaas heeft 22 jaar voor De Bazuin gestaan. In maart 1980 hebben 14 leden door middel van handopsteking over het lot van De Bazuin moeten beslissen, en 11 leden hebben toen besloten door te gaan. Eind maart 1980 meldden zich maar liefst tien nieuwe kandidaat-leden aan waaronder enkele oud-leden. En op de repetitie van 10 November 1980 is Klaas Til voor het eerst op een repetitie geweest omdat hij gevraagd was onze dirigent te worden. Onder zijn bezielende leiding heeft hij ons uit dit diepe dal gesleept en is De Bazuin haar stabiele periode in gegaan. In 1988/1989 is De Bazuin overgegaan van een harmonie-orkest naar een fanfare. Dit vanwege te weinig klarinetspelers en het feit dat een voltallige bezetting als fanfare eerder is te realiseren dan een harmonie-bezetting. Tot eind 2002 heeft Klaas voor onze vereniging gestaan, en niet lang daarna is hij zelf lid geworden om ons bij te staan op de Cornet.

Pieter Dolk 1950 – 1975

Onze Ere-Dirigent de heer Pieter Dolk stond voor het eerst op 14 april 1950 voor De Bazuin. Hij was dirigent in een periode dat De Bazuin bestond uit een muziekvereniging en een drumband. Na het officiële afscheid van de heer Dolk als onze dirigent in 1962 heeft hij de muziekvereniging in de paar jaren erna meerdere malen uit de brand geholpen bij uitvallen van diverse nieuwe dirigenten. In 1965 stond Pieter Dolk weer als dirigent voor De Bazuin. In 1975 nam hij wederom afscheid van De Bazuin als dirigent, maar ook daarna viel hij nog een keer in als gast-dirigent en heeft hij op ons 100-jarig jubileum in 1998 nog een keer gedirigeerd. In 1982 is Pieter Dolk benoemd tot Ere-Dirigent.

In 2010 kregen wij het vervelende bericht, dat op 19 oktober Ere-Dirigent Pieter Dolk is overleden. Hij heeft de leeftijd bereikt van 94 jaar.